Saje ropu jak houba

8.3.2017
Citace:
S.Ahmed et al., A Nanoselenium Sponge for Instantaneous Mercury Removal to Undetectable Levels, Adv. Funct. Mater. 2017, 1606572, DOI: 10.1002/adfm.201606572
Zdroj
Chemická struktura polyuretanu.

Materiál, který odsává uhlovodíky z vodních povrchů ve velkém, připravil Seth Darling se svými kolegy z Argonne National Laboratory v Illinois. Výrazně tím usnadní odstraňování ropného znečištění vod. Nasaje až 90 x více ropy než sám váží. Základem je polyuretanová pěna (chemická struktura viz obr.) pokrytá po celém povrchu silanem SiH4, jehož afinita k uhlovodíkům je extrémně vysoká. K obnovení původní funkčnosti a získání zachycené ropy postačí jednoduchý válcový lis. Přes obrázek nebo zde spustíme video s ukázkami fungování.

19.4.2017: Polyuretanová houba vyztužená nanočásticemi selenu extrémně dobře odstraňuje rtuť z vody za vzniku stabilního biologicky neodbouratelného selenidu rtuťnatého HgSe. Velmi rychle sníží její koncentraci pod 0,2 ng/l, což je detekční limit současných metod. Vysoká afinita selenu ke rtuti zajišťuje, že použitou houbu lze ukládat na skládku bez nebezpečí uvolnění škodlivých látek do prostředí.

26.1.2018: Jako materiál pro absorpci ropného znečištěné vody mohou posloužit obyčejné destičky ze slisovaných dřevěných vláken, protože dobře a selektivně sají ropu z vody. Destičky o rozměrech 5 x 5 cm nasypeme do vody a sledujeme jejich barvu. Po ztmavnutí, které značí plné nasycení ropou, je můžeme vylovit pomocí jednoduchých sítí. Testy v Baltském moři prokázaly 92% odstraněného znečištění, což je velmi dobrý výsledek. Testování BioBindu, jak se nový materiál nazývá, v Perském zálivu proběhne v brzké budoucnosti.

 
Odeslat komentář k článku "Saje ropu jak houba "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Saje ropu jak houba " e-mailem

Diskuse/Aktualizace